Use advanced navigation for a better experience.
You can quickly scroll through posts by pressing the above keyboard keys. Now press the button in right corner to close this window.

Kosher Denetimi

Kosher Denetiminde dikkat edilmesi gereken hususlar

Kosher denetimlerinde yerinde denetim esastır ama bundan denetimcilerin sadece sahaya önem verdikleri anlaşılmasın. Gerekli dökümantasyon işlemlerinin de uygun şekilde hazırlanması gerekir. Denetimlerde dikkate alınması gereken en önemli hususlardan bir tanesi de kullanılan ürünlerden ziyade kullanılan ürünler ile prosesin total olarak değerlendirilmesi gerekliliğidir.

Kosher denetimlerinde dikkat edilmesi gereken 4 nokta;

1. Böcekle Mücadele

İşletme içinde ölü ya da diri herhangi bir böcek tespiti o işletmenin Kosher sertifikasına veda etmesi anlamına gelmektedir. Sadece sahada değil, üretim kayıtları için de geçerli olan bu kural Kosher denetimlerinin olmazsa olmazı, toleransın sıfırlandığı bir koşuldur.

Böcek mücadelesinin nasıl yapıldığı da önemlidir. Hangi firmayla çalışılıyor? Konusunda uzman kadroya sahip mi? Akredite mi? gibi sorular ile firmalar mutlak olarak karşılaşır.

2. Üretimin Bir Haham Tarafından Başlatılması

Bu husus kapsamında, firmanın üretimi ya bir Yahudi tarafından yapılır ya da üretim Yahudi tarafından başlatılır. Böylece üretim kutsanmış olarak kabul edilir.

3. Passover (Hamursuz) Bayramı

8 gün süren bayram boyunca Yahudilerin hamurlu gıdaları tüketmesi yasaktır. Bu sebeple tüketilen ürünlerin passover bayramına uygunluğu için ekstra bir denetim ile beraber üretilen gıdaların içeriğinde un ve türevlerinin bulunmadığının belirlenmesi gerekmektedir.

4. Etiket

Kosher sertifikasını alan ürünleri sembolize etmek amacıyla belirlen şekiller( denetleme için başvurulan ajansa göre değişir) etiket üzerinde belirtilmek zorundadır. Ayrıca bu sembollerin etikette görülmesi ürünün albenisini arttıran önemli bir faktördür.

Burada üzerinde durulması gereken en önemli nokta; etiketin hazırlanış aşamasıdır. Mutlaka ve mutlaka Kosher Sertifikasyon Ajansı görevlilerinin yardımı istenip, etiket öyle hazırlanmalıdır.

Bir önceki yazımız olan Kosher Nedir? başlıklı makalemizde koser, koser belgesi ve koser nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Kosher’in Piyasalardaki Yeri

Burada Kosher Sertifikasyon Ajanslarının üzerinde durduğu ortak nokta, Kosher’in sadece Yahudi inancı taşıyan insanlara hitap ettiği yanılgısının ortadan kaldırılmasıdır. Vejetarye[...]

Kosher Nedir?

Kosher'in Tanımı Kosher belgesi musevi inancına uygun olarak üretilmiş ürünleri tescilleyen  bir belgedir. İşletmelerde üretim yapılırken tüm aşamaların ve kullanılan malzeme ve[...]

small_keyboard